Werktuigbouwkunde – HBO

Zoek jij een uitdagende en leerzame stage in Werktuigbouwkunde – HBO , omgeving Rotterdam/ Dordrecht?

In ‘s-Gravendeel (Hoeksche Waard) kan je die vinden!

Over Viscon Group

Viscon is een internationaal opererende onderneming, die middels topkwaliteit en sectorveranderende innovaties de positie op de markt wil waarborgen. Viscon ontwikkelt productielijnen om productieprocessen te automatisering in de Industrie Groente & Fruit, Kuikenbroederijen & Distributiesystemen.

Stage opdrachten binnen Werktuigbouwkunde:

Champignon kweek unit

Viscon Fresh Produce heeft een ontwikkelopdracht aangaande het volgende:
Buiten de EU en Noord Amerika is het zeer kostbaar om aan champignons te komen.Een complete professionele kwekerij opzetten vergt een grote investering en neemt een risico met zich mee.Investeerders zouden kunnen starten met het opzetten van een kleine en wellicht mobiele kwekerij. Viscon zoekt een stagiair die het idee uit kan werken om een zogenaamde ‘Reefer container’ (een container waarin temperatuur geregeld kan worden) champignons te telen. Dit vereist het ontwerpen van een systeem in een container, de organisatie van de logistiek en eventueel het ontwikkelen van nieuwe mechanisering.

Als jij een student bent die houdt van out of the box denken en zelf iets ontwikkelen, dan is dit een leuke opdracht voor jou. Je zult worden begeleid door onze engineers, salesmensen en onze technisch directeur. Het gaat om het ontwikkelen van een slim en innovatief concept. We zoeken een student die ondernemend is en het leuk vindt om na te denken over een totaalconcept. Herken jij jezelf hierin?

High Speed stapelaar- en ontstapelaar

De dé- en palletiseerunits van Viscon verwerken een grote verscheidenheid aan producten. Zo zijn er dé- en palletiseerunits voor kratten, dozen, diverse soorten trays en vrijwel alle andere producten met een blokvorm. De keuze van de juiste dé- en palletiseerunit is afhankelijk van de capaciteit, stapelpatronen, palletformaten en het productgedrag. Daarnaast kunnen deze units uitgebreid worden met palletwikkel en omsnoeringsinstallaties. De dé- en palletiseerunits voor kratten en sommige doostypen zijn zowel in vol- als in semi-automatische uitvoering verkrijgbaar.

Door de grote interesse wil Viscon meer aandacht besteden aan de ontwikkeling van een High speed ontstapelaar met dubbele klem en met molenwiek, middels marktonderzoek, principe ontwerp en een functioneel basisontwerp ter voorbereiding op productie.

Wij zijn op zoek naar stagiaires die het een uitdaging vinden de High speed onstapelaar mechanisch en conceptueel door te lichten, om er een internationaal succesvol concept van te maken!

Innovated automated pallet storage system

Stage opdracht

“Design and set up for recovery and maintenance system for our innovative automated pallet storage system”

Ons pallet opslagsysteem type ‘’Matrix’’ betreft een nieuw product en wordt door veel bedrijven aangevraagd. Het systeem heeft unieke eigenschappen maar is relatief nieuw. Net als elk systeem moet ook het Matrix systeem periodiek worden onderhouden. Ook de bereikbaarheid bij geval van storing en de manier van het verhelpen van deze storingen zijn erg belangrijk aangezien stilstand van automatisering voor de meeste klanten erg kostbaar is. Bovendien is veilig werken in dergelijke situaties van groot belang. Aangezien het systeem ook vaak in diepvriesomgevingen wordt aangeboden en onderhoud in dergelijke gebieden onwenselijk is, is een gedegen plan en/of hulp systeem van levensbelang.

Momenteel zijn onderhouds- en storingssystemen voor dit type systeem slechts conceptuele gedachten.

De opdracht luid diverse systemen op te stellen en deze met elkaar te vergelijken voor het juiste uniforme systeem welke veilig werken mogelijk maakt, ook in een diepvriessysteem te gebruiken is en waarmee mogelijke storingen en onderhoud snel zijn uit te voeren.

De student krijgt hierbij veel vrijheid en de benodigde ondersteuning van ervaringsdeskundigen en experts op gebied van veiligheid.

Bij het opstellen van dit systemen kan naar wens en ruimte ook nog mee worden gedacht aan de versimpeling van het hoofdsysteem en de wijze van onderhoud en foutoplossing.

Herontwikkeling gietboom voor gewasverzorging en irrigatie

””De herontwikkeling van gietboom voor gewasverzorging en irrigatie””

Irrigation

Irrigatie en gewasverzorging zijn de basisbehoeften van alle planten. Visser heeft door de jaren heen veel expertise opgebouwd rondom dit thema en heeft een breed assortiment van spuit- en gietbomen ontwikkeld. Voor ieder soort gewas is er een spuit- of gietboom die aansluit bij de specifieke toepassing. Een vaste boom per kap voor maximale capaciteit, verplaatsbare installaties voor efficiënt gebruik en een volautomatisch functionerend systeem dat de spuit- of gietboom van kap naar kap verplaatst volgens een voorgeprogrammeerd schema. Ieder systeem wordt speciaal samengesteld naar wensen en specificaties van de klant zoals kas layout, gewas en gebruiksbehoeften. Hierdoor zal de spuit- of gietboominstallatie naar volle tevredenheid functioneren.

De opdracht is als volgt: Het ontwikkelen van een gietboom voor gewasverzorging en irrigatie. Er moet een nieuwe gietboom komen en de huidige maatstaven moeten worden verbeterd.

Onderdelen waarin je je zult verdiepen zijn:

 • Het ontwikkelen van een nieuwe gietboom
 • Het uitwerken van het concept

Stage sales support

Stage sales support

Viscon Logistics

Bij het produceren van een product, moet op een gegeven moment dit specifieke product worden bewogen door een organisatie, opgeslagen in een magazijn, maar moet ook gemakkelijk worden vastgehouden wanneer hij hier geplaatst is. Ofwel goederen moeten gesorteerd of geplukt worden van een opslagplaats voor verder transport of moeten beschikbaar zijn voor intern gebruik. Deze processen moeten allemaal snel, betrouwbaar en eenvoudig zijn.

Viscon Logistics biedt slimme en efficiënte oplossingen in zowel grote als gemiddelde ondernemingen. Wij kunnen een kostenefficiënt proces ontwerpen voor het opslaan, sorteren en orderpicking van producten.

Viscon Logistics kan oplossingen ontwerpen voor in een bestaand magazijn of kan een geheel nieuw bedrijf ontwerpen. Onze engineers kunnen een optimale logistieke flow ontwikkelen.

Wij zorgen voor het totale project van concept naar ingebruikname productlijnen, zodat klanten zich kunnen richten op de kwaliteit van hun producten.

Viscon kan geschikte dragers ontwerpen voor elk type product, zoals kratten, dozen, pallets en rekken. Dit biedt mogelijkheden voor producten of goederen die anders onmogelijk zijn om automatisch te verwerken.

Onderdelen waarin je je zult verdiepen zijn:

 • Het opstellen van specificatiebladen voor machines met als hoofddoel alle typen palletiseerders, traverses, transporteurs.
 • Het opstellen van richtlijnen/protocollen, hoe een keuze van een bepaald component tot stand komt voorbeeld: invulblad waarbij je via bepaalde verplichte velden keuzes maakt en de uitkomst aan geeft welk type transporteur/transporteurs toegepast kunnen worden.
 • Het aanpassen van de huidige calculatiebladen, die gebruikt worden voor verkoop. Het opzetten van tool om alle aansluitingen (stroom, water, lucht etc.) te kunnen bepalen vanuit een lay-out. Deze wordt op de verkoop afdeling gebruikt om het projectbureau te ontlasten.
 • Het verbeteren van onze AutoCad bibliotheek waarin de block waarmee lay-outs worden gemaakt worden verbeterd, uitgebreid en waar ook meer dynamische blocks (intelligente stretchbare blocks) voor worden ontworpen om sneller te kunnen tekenen.

Herontwikkeling van meervoudige stapelaar/ontstapelaar

Deze machine wordt als enige nog gebouwd uit aluminium en is zodoende niet uit te besteden in Polen, onze eigen kennis, gecombineerd met de machines in de markt laten duidelijk zien dat dit anders moet, vandaar deze herontwikkeling. Deze machine is meteen 1 van de laatste machines die opnieuw geengineerd moet worden om kisthandling bij Visser Hortisystems weer op een hoger plan te hebben en up to date te zijn.

Deze machine is gelijk 1 van de laatste machines die beetgepakt moeten worden om kisthandling bij Visser Hortisystems weer op een hoger plan te hebben en up to date te zijn.

Als jij een student bent die houdt van ‘out of the box’ denken en zelf iets ontwikkelen, dan is dit een leuke opdracht voor jou. Je zult worden begeleid door onze engineers, salesmensen en onze technisch directeur. Het gaat om het ontwikkelen van een slim en innovatief concept. We zoeken een student die ondernemend is en het leuk vindt om na te denken over een totaalconcept. Herken jij jezelf hierin?

Ontwikkelen van de 1 Kops inhoesmachine

Graag ontwikkelen we een 1 kops inhoesmachine van planten met een capaciteit 1000-1200 planten per uur. Het bestaande concept zal geëvalueerd moeten worden en de zwakke punten worden dan aangepast om een volwassen machine op de markt te kunnen brengen. Ontwikkeling afhankelijk van de verkoopopdracht.

Als jij een student bent die houdt van ‘out of the box’ denken en zelf iets ontwikkelen, dan is dit een leuke opdracht voor jou. Je zult worden begeleid door onze engineers, salesmensen en onze technisch directeur. Het gaat om het ontwikkelen van een slim en innovatief concept. We zoeken een student die ondernemend is en het leuk vindt om na te denken over een totaalconcept. Herken jij jezelf hierin?

Nieuw concept voor Gietboom VWS

Gietbomen zorgen voor het bewateren van planten in de kas. Kijk hier voor meer informatie: https://www.visser.eu/irrigation-and-watering-systems/vws-ypn/

Hiervoor moet een compleet nieuw concept komen, het huidige concept kan namelijk voordeliger ontworpen worden. De hele gietboom mag dus opnieuw ontworpen worden. De bedoeling is ook dat er een pakket ontworpen wordt, dat de klant zelf kan installeren.

Het systeem moet modulair opgebouwd worden en er zal een combinatie van elektro en mechanisch zijn. Dit zodat er 1 programma is wat de klant zelf kan configureren. Ook optioneel aansturing via pc.

Als jij een student bent die houdt van ‘out of the box’ denken en zelf iets ontwikkelen, dan is dit een leuke opdracht voor jou. Je zult worden begeleid door onze engineers, salesmensen en onze technisch directeur. Het gaat om het ontwikkelen van een slim en innovatief concept. We zoeken een student die ondernemend is en het leuk vindt om na te denken over een totaalconcept. Herken jij jezelf hierin?

Softwareprogramma voor Gietboom volautomaat

Voor de volautomaat moet een compleet nieuw softwareprogramma geschreven worden op basis van een pc-besturing. De huidige pc-besturing is geschreven in Visual Basic, dit moet omgevormd worden naar de nieuwe standaard in Siemens.

Pc moet een industriële pc zijn die op de boom zit, welke via Wifi overgenomen kan worden voor externe bediening. De aanlegkosten en de manier van opbouw zijn te duur en te complex zeker in het buitenland.

Kijk voor meer informatie over de gietboom volautomaat op: https://www.visser.eu/irrigation-and-watering-systems/irrisspray-auto/

Als jij een student bent die houdt van ‘out of the box’ denken en zelf iets ontwikkelen, dan is dit een leuke opdracht voor jou. Je zult worden begeleid door onze engineers, salesmensen en onze technisch directeur. Het gaat om het ontwikkelen van een slim en innovatief concept. We zoeken een student die ondernemend is en het leuk vindt om na te denken over een totaalconcept. Herken jij jezelf hierin?

Doorontwikkeling systeem voor insectenkweek

We hebben een succesvolle pilot gebouwd in Dongen waar we insecten industrieel kweken. Na dit succes worden er plannen gemaakt om dit op grotere schaal te gaan realiseren. De machinelijn bestaat uit diverse functies welke zoveel mogelijk zijn overgenomen uit de bestaande sectoren waar Viscon al langer actief is. Dit is ten slotte een ‘proven’ concept en daarmee betrouwbaar. Keerzijde van deze aanpak is dat deze individuele schakels van deze productielijn niet specifiek zijn toegespitst om insecten in te kweken.

Het voer wat de insecten krijgen kan agressieve uitwerking hebben op diverse materialen en bepaalde machines en/of machinedelen en programma’s zijn complexer dan strikt noodzakelijk.

De insectensector wordt gezien als een potentiële grote nieuwe markt voor Viscon. Om optimale kans op succes te boeken willen we dit succesvolle idee dan ook verder optimaliseren en alle leerpunten uit de huidige lijn meenemen in de nieuw te ontwikkelen lijnen evenals het versimpelen tot het absoluut minimaal noodzakelijke.

Het beperken van de complexiteit verlaagt de productiekosten en installatietijd zodat we de markt kunnen blijven aanvoeren in de toekomst. Een groot deel van deze ontwikkeling kan jij bewerkstelligen. De opdracht zal gepaard gaan met veel praktijkbezoeken aangezien het basismodel volledig in werking is.

Als jij een student bent die houdt van out of the box denken en zelf iets ontwikkelen, dan is dit een leuke opdracht voor jou. Je zult worden begeleid door onze engineers, salesmensen en onze technisch directeur. Het gaat om het ontwikkelen van een slim en innovatief concept. We zoeken een student die ondernemend is en het leuk vindt om na te denken over een totaalconcept.

Doorontwikkeling afhaalpunten

Drie jaar geleden hebben we een eerste pilot voor een volledig automatisch afhaalpunt in Nederland gerealiseerd. Dit betreft een systeem waarbij reguliere klanten na een bestelling via de pc, tablet of mobiele telefoon, hun boodschappen op kunnen halen bij ons systeem. Het systeem zoekt na het scannen van de code van de klant automatisch alle boodschappen van de klant bij elkaar en presenteert deze voor zijn/haar neus.

Voor aanstaande retailers gaan we dit concept verder uitwerken. Er zijn nieuwe ideeën om het systeem simpeler en efficiënter te maken. Ook speelt het idee om een instapmodel te creëren met relatief lage startkosten welke in een tweede fase is uit te breide naar het volledige model.

Werkzaamheden:

 • Jij zal voor dit project moeten onderbouwen wat de mogelijkheden zijn om deze beoogde modellen tot stand te laten komen. Deze ontwikkeling zal moeten plaatsvinden op diverse vlakken. Enerzijds hebben we de machine zelf welke zich in een gebouw bevindt en welke aangepast dient te worden. Hier is een flink technische inzicht voor nodig. Het gebouw, ofwel de ‘buitenschil’ van het systeem is tevens onderdeel van de totaaloplossing.
 • Binnen heerst er verder een temperatuur welke onder controle gehouden moet worden en eenvoudig moet kunnen ‘meegroeien’ met het vergroten van het systeem. Als laatste zijn er nog de in- en uitvoerloketten om het systeem te vullen en uit te geven aan klanten. Hier spelen ook veiligheidsregels een rol.
 • Al met al is deze opdracht opgebouwd uit diverse expertises maar heeft het een duidelijke technische inslag. Ben jij een hts-afstudeerder om deze uitdaging aan te gaan?
 • De opdracht zal onder geheimhouding worden uitgevoerd.

Als jij een student bent die houdt van out of the box denken en zelf iets ontwikkelen, dan is dit een leuke opdracht voor jou. Je zult worden begeleid door onze engineers, salesmensen en onze technisch directeur. Het gaat om het ontwikkelen van een slim en innovatief concept. We zoeken een student die ondernemend is en het leuk vindt om na te denken over een totaalconcept.

Modulair systeem voor krattenwassers

Unifortes betreft een zusterbedrijf van Viscon Group en produceert industriele wassystemen voor kratten, pallets en overige productdragers. De logistiek die deze dragers naar- en van deze machines brengt wordt ontworpen en geproduceerd door Viscon Logistics. We krijgen met name veel aanvragen voor waslijnen voor kratten. Deze varieren enorm. Zowel in capaciteit, mate van automatisering als in type handling.

Dergelijke aanvragen kosten veel tijd om steeds opnieuw te ontwerpen en te berekenen. Zeker in drukke tijden zorgt dit ervoor dat diverse aanvragen lang duren. De afstudeeropdracht betreft om deze reden het opstellen van een modulair systeem waarmee eenvoudig via een vast stappen patroon basisconcepten zijn te realiseren.

Samen met de bepaling van het concept moet direct een basisprijs worden meegerekend. Aan de hand van dit systeem dient ook een reeks budgetlijnen te worden opgesteld welke als voorbeeldprojecten aan klanten zijn te tonen. Met behulp hiervan kunnen potentiële klanten snel zien welke ruimte er benodigd is voor welke capaciteit en automstisering, en wordt snel duidelijk of het benodigde budget aansluit op het beschikbare busdget, zonder hier veel tijd aan te besteden.

Doorontwikkeling volautomatisch afhaalpunt voor supermarktketens

Viscon heeft twee verschillende afhaalpunten gerealiseerd en maakt zich klaar om hier een serieproduct van te maken. Om dit te realiseren, moet het hele concept geoptimaliseerd worden en daarvoor zijn we op zoek naar een stagiair zoals jij! De hoofdmachine van het concept (kraan) is relatief duur omdat deze als eenmalige machine is ontwikkeld. Naast het feit dat de gebruikte materialen en profielen simpeler kunnen, zal ook een deel van de bewegende delen niet meer of in mindere mate benodigd zijn. Je opdracht zal zowel gefocust zijn op kosten- als tijdsbesparing. Tijdsbesparing zal met name worden gevonden in een kortere productie en/of assemblage-/installatietijd. Het huidige systeem werkt goed en is erg betrouwbaar, maar dient te worden vereenvoudigd om uiteindelijk met meerdere systemen per week te kunnen worden geïnstalleerd. Het systeem moet verder modulair worden opgebouwd zodat we vanuit een standaard toch variatie kunnen aanbieden in hoogte en lengte van het systeem en hierin aan de wensen van onze klant tegemoet kunnen komen.

Wil je meer informatie over het afhaalpunt dat we tot nu toe hebben gebouwd? Bekijk onderstaande link!
https://www.youtube.com/watch?v=DgMJeIzLKsc&feature=youtu.be

 

Wat je praktisch gaat doen:
Tekenen in HiCad
Innoveren Concept
Verbeteren Concept
Innoveren Detail
Materiaalkeuze
Fijn mechanische producten ontwikkelen

De competenties die je hiervoor nodig hebt:
Je bent Initiatiefrijk en kunt zelfstandig werken
Je hebt technisch inzicht en werkt nauwkeurig
Je kunt out of the box denken

Doorontwikkeling shuttle en satelliet van pallet opslag systeem type Matrix

De opdracht:
Viscon Logistics heeft een volautomatisch pallet opslag systeem ontwikkeld die diverse keren succesvol is ingezet. Om een groter marktaandeel te kunnen verkrijgen moeten de shuttle en satelliet goedkoper worden geproduceerd en geïnstalleerd. Bovendien moeten we de shuttles en satellieten vanuit de fabriek (geassembleerd) zo snel mogelijk on-site in bedrijf kunnen stellen.

Momenteel zien wij dat deze modules ten opzichte van concurrentie erg zwaar en complex zijn. Niet alles is nodig en er wordt geproduceerd alsof steeds dezelfde machine opnieuw wordt bedacht. Hier is een goed plan voor serieproductie voor nodig. Echter zullen eerst de producten zelf moeten worden vereenvoudigd. Dit betreft de opdracht met daarbij een wens voor een advies van de daarop volgende productiestraat ten opzichte van de serieproductie.

We zijn daarom op zoek naar een stagiair die de huidige machines gaat onderzoeken. De voor- en nadelen van deze machines vastleggen. Hierna inventariseren wat minimaal nodig is en hier een nieuw ontwerp voor opzetten, gebruik makend van de kennis van het huidige ontwerp. De nieuwe versie moet daarna worden getoetst op verwachte kostprijs, complexiteit en eenvoud van assemblage en installatie.

 

Wat je praktisch gaat doen:
Tekenen in HiCad
Innoveren en verbeteren van het concept
Herengineering van de bestaande machine
Je denk na over materiaalkeuze
Naast mechanisch, ontwikkel je ook elektrisch
Je ontwikkelt fijn mechanische producten

De competenties die je hier voor nodig hebt:
Je bent Initiatiefrijk en kunt zelfstandig werken
Je hebt technisch inzicht en werkt nauwkeurig
Je kunt out of the box denken

Spec pakket Matrix systeem

Het Viscon Matrix systeem is een opslagsysteem voor pallets met baanbrekende technologieën. Zo werkt het systeem draadloos en maakt het gebruik van vrijwel oneindig maal oplaadbare ultracondensatoren, die ervoor zorgen dat het systeem 24/7 actief kan zijn. Dit systeem is ontwikkeld door de toenemende vraag voor een alternatief op de veelal bekende pallet kraan systemen (AS/RS) waarbij het Matrix systeem zich kenmerkt door haar hoge mate van flexibiliteit, enorme capaciteiten, opslagdichtheid en gunstige prijsstelling.

Dit speciaal ontwikkelde opslagsysteem is uniek door het flexibele ‘shuttle en satelliet’ systeem. Dit opslagsysteem bestaat uit meerdere, boven elkaar geplaatste opslagkanalen. Producten worden eerst middels een lift naar de juiste laag gebracht. Op de juiste laag worden zij afgegeven aan een shuttle, welke het product automatisch naar het juiste opslagkanaal transporteert. De shuttle bevat een satelliet die de pallet vervolgens draadloos wegzet of ophaalt van of naar de juiste positie in het opslagkanaal.

De communicatie en de voeding van de satellietvoertuigen verlopen draadloos. De satelliet kan draadloos functioneren door de ultracondensatoren die zijn toegepast. Door deze techniek kan de satelliet, tijdens ingebruikname, worden opgeladen op de shuttle, welke hierdoor een 24/7 werking garanderen.

De communicatie vanuit de Siemens SIMATIC S7-1500 contoller naar de satellieten en shuttles, verloopt draadloos via industriële Wifi toegangspunten met Rcoax en omnidirectionele antennes. De controller ontvangt de opdrachten vanuit de bovenliggende servers en distribueert deze naar de onderliggende componenten. De Siemens SIMATIC S7-1500 bevat veel communicatiemiddelen en is daarom de geschikte controller voor het Matrix opslagsysteem.

 

Opdracht:
Wij zijn opzoek naar een pakket met product specificaties en folders van ons Matrix systeem. Er bestaan hiervan al een aantal documenten en hiervan moet voor elke module en apart specificatie blad gemaakt worden. Dit gaat gepaard met goede foto’s en gerenderde 3D modellen maar ook met gegevens zoals spare parts, manier van onderhoud, manier van foutoplossing, installatie etc. Hier zal ook de software nog aan bod met de meest voorkomende functionaliteiten.

Op deze manier krijgen we een draaiboek die we als basis aan klanten kunnen geven en waar extra speficaties van details en info omheen hangen die we toevoegen wanneer we bijvoorbeeld een distributeur ermee op pad sturen, bij een klant zitten of we aan een klant kunnen geven nadat ze een dergelijk systeem hebben gekocht.

Herontwikkeling Matrix Shuttle Systeem

Het Viscon Matrix systeem is een opslagsysteem voor pallets met baanbrekende technologieën. Zo werkt het systeem draadloos en maakt het gebruik van vrijwel oneindig maal oplaadbare ultracondensatoren, die ervoor zorgen dat het systeem 24/7 actief kan zijn. Dit systeem is ontwikkeld door de toenemende vraag voor een alternatief op de veelal bekende pallet kraan systemen (AS/RS) waarbij het Matrix systeem zich kenmerkt door haar hoge mate van flexibiliteit, enorme capaciteiten, opslagdichtheid en gunstige prijsstelling.

Dit speciaal ontwikkelde opslagsysteem is uniek door het flexibele ‘shuttle en satelliet’ systeem. Dit opslagsysteem bestaat uit meerdere, boven elkaar geplaatste opslagkanalen. Producten worden eerst middels een lift naar de juiste laag gebracht. Op de juiste laag worden zij afgegeven aan een shuttle, welke het product automatisch naar het juiste opslagkanaal transporteert. De shuttle bevat een satelliet die de pallet vervolgens draadloos wegzet of ophaalt van of naar de juiste positie in het opslagkanaal.

De communicatie en de voeding van de satellietvoertuigen verlopen draadloos. De satelliet kan draadloos functioneren door de ultracondensatoren die zijn toegepast. Door deze techniek kan de satelliet, tijdens ingebruikname, worden opgeladen op de shuttle, welke hierdoor een 24/7 werking garanderen.

De communicatie vanuit de Siemens SIMATIC S7-1500 contoller naar de satellieten en shuttles, verloopt draadloos via industriële Wifi toegangspunten met Rcoax en omnidirectionele antennes. De controller ontvangt de opdrachten vanuit de bovenliggende servers en distribueert deze naar de onderliggende componenten. De Siemens SIMATIC S7-1500 bevat veel communicatiemiddelen en is daarom de geschikte controller voor het Matrix opslagsysteem.

 

Opdracht:
Je gaat je tijdens jouw stageperiode richten op een hernieuwd model van het Matrix systeem en dan met name een andere shuttle en satelliet. De prijs, complexiteit en het gewicht moet omlaag wat vele voordelen met zich mee zal brengen. Gepaard met het nieuwe ontwerp zie ik een opdracht voor een industrieel vormgeven en wel voor de buitenschil van deze modules. Wellicht kunnen we met fancy plaatwerk, lampjes en weet ik wat nog meer direct wat meer in het oog gaan springen.

Herontwerp van bestaande vol-automatische belaad- en lossysteem voor nabroedwagens in de broederij

De opdracht:
Het huidige ontwerp van de vol-automatische belaad- en lossysteem voor nabroedwagens in de broederij is verouderd en in zekere mate ook storingsgevoelig. De huidige machine is vollediguit RVS vervaardigd wat een zwaar materiaal is. De wens is daarom om de machine waar mogelijk lichter te construeren door toepassing van b.v. (chemie bestendige) kunststoffen. Deze stageopdracht vraagt dus een vereenvoudiging van het huidige concept waarbij reductie in afmetingen van de machine, vermindering van gewicht en verhoging van de hanteerbaarheid belangrijk zijn.

 

Wat je praktisch gaat doen:
Tekenen in HiCad
Verbeteren van het huidige concept
Innoveren van de bestaande handeling
Herengineering van de bestaande machine
Heroverweging van de materiaalkeuze
Naast mechanisch ook elektrisch ontwikkelen
Fijn mechanische producten ontwikkelen

Welke competenties je nodig hebt voor deze opdracht:
Initiatief
Creativiteit
Technisch inzicht
Praktische kennis
Zelfstandigheid
Structuur

Herengineering weeglijn type Sigma voor zachtfruit en champignons

De opdracht:
Voor de weeglijn type Sigma zijn we opzoek naar een stagiair die een optimalere manier ontwikkelt om de weegbanden te positioneren en te klemmen. Om een goede weging van de champignons en het zachtfuit te kunnen garanderen, moet het bovendek van de weegband eraf gehaald worden. Dit is nodig om alles schoon te maken rondom de weegbanden. Onder de champignonschalen die over de weeglijn gaan, zitten bijvoorbeeld vaak nog wortels. Deze wortels blijven achter tussen de banden van de weeglijn. De weeglijn bestaat uit drie verschillende lijnen: goed gewicht, overgewicht, en ondergewicht. Deze lijnen bevinden zicht dicht naast elkaar. De uitdaging van de oplossing zit hem dan ook in het feit dat er tussen de verschillende weeglijnen erg weinig ruimte is.

 

Wat je praktisch gaat doen:
Tekenen in HiCad
Concept verbeteren
Een bestaande machine herengineeren
Naast mechnisch ontwikkel je ook elektrisch
Je ontwikkelt fijn mechanische producten

De competenties die je hiervoor nodig hebt:
Je bent Initiatiefrijk en kunt zelfstandig werken
Je hebt technisch inzicht
Je kunt nauwkeurig werken
Je bent creatief van geest

Ontwikkelen “How To” film voor Conveyor Assembly

Opdracht
We zijn op zoek naar een stagiair die een “How To” film kan ontwikkelen om onze (nieuwe) werknemers, dealers en/of eindgebruikers te laten zien hoe een conveyor gemonteerd moet worden. Op dit moment wordt dit telkens opnieuw uitgelegd aan een ieder die het nodig heeft en dit kost veel tijd. Door middel van een “how to” filmpje wordt deze tijd direct beperkt en kunnen we op de langere termijn ook onderdelen pakketten aanbieden aan dealers en later eindgebruikers die ze zelf op locatie kunnen monteren. Het filmpje dat je zult ontwikkelen is dus niet alleen op de korte termijn van belang voor onze nieuwe medewerkers maar zal uiteindelijk onderdeel van onze strategie richting dealers en eindgebruikers zijn.

Om dit filmpje te maken, zul je een opzet moeten maken van de inhoud, er moet gefilmd worden en de instructievideo´s moeten afgemonteerd worden. Je bent als stagiair dus regisseur, cameraman/vrouw én editor. Als je wilt, mag je ook nog de acteur/actrice in je eigen film zijn!

Om een idee te krijgen bij het eindresultaat dat van je wordt verwacht, vind je hieronder twee voorbeelden van “How To” filmpjes van de hardlopende conveyors:
Hytroll; https://www.youtube.com/watch?v=IHZp_8ucAiM
Flexlink; https://www.youtube.com/watch?v=5IEzF0lFpgw&t=2s

 

De competenties die je hiervoor nodig hebt:
Je bent initiatiefrijk en kunt zelfstandig werken
Je werkt nauwkeurig en beschikt over een hands on mentaliteit
Je communiceert gemakkelijk met verschillende mensen in de organisatie

Ontwikkeling kop selectieve eieroverlegger met aanstuurbare zuignappen

De opdracht
De huidige overlegkop raakt alle eieren aan, ook de ongewenste eieren. Om de hygiëne in de kuikenbroederij in het algemeen te verbeteren, is het beter de ongewenste eieren niet aan te raken.

De wens is daarom om de machine te ontwikkelelen met aanstuurbare zuignappen waarbij alleen de gewenste eieren met levende embryo’s worden aangeraakt. Er moet hierbij met speciale aandacht worden gekeken naar het reinigen van het systeem na productie en het behalen van de gewenste capaciteit.

 

Wat je praktisch gaat doen:
Tekenen in HiCad
Verbeteren van het concept
Innoveren detail
Materiaalkeuze
Naast mechanisch ook elektrisch ontwikkelen
Fijn mechanische producten ontwikkelen

Welke competenties je nodig hebt voor deze opdracht:
Initiatief
Creativiteit
Technisch inzicht
Nauwkeurigheid
Praktische kennis
Zelfstandigheid
Flexibiliteit
Structuur

Ontwikkeling van een vol-automatische ei uitnemer voor ongewenste eieren uit broedlade

De opdracht:
Elke broedlade bevat een aantal ongewenste eieren (onbevrucht, dood, klapei of omgekeerd) waarin geen levend embryo zit. Vanuit de kuikenbroederijsector is er vraag naar een machine om het broedproces efficiënter en ook energiezuiniger te kunnen laten verlopen. Eieren waar geen (levensvatbaar) embryo in zit dienen zo vroeg mogelijk uit het proces te worden verwijderd. Daarom zijn we op zoek naar een stagiair die zich wil verdiepen in de ontwikkelng van een vol-automatische ei uitnemer voor ongewenste eieren uit de broedlade. Als deze eieren in vroeg stadium kunnen worden uitgenomen en de ontstane lege cellen worden gevuld, kan er een grote efficiëntieslag worden gemaakt in het broedproces.

 

Wat je praktisch gaat doen:
Tekenen in HiCad
Innoveren van een concept
Innoveren detail
Materiaalkeuze
Naast mechanisch ook elektrisch ontwikkelen
Fijn mechanische producten ontwikkelen

De competenties die je hiervoor nodig hebt:
Initiatief
Creativiteit
Technisch inzicht
Nauwkeurigheid
Zelfstandigheid
Structuur

Ontwikkeling WaterWick machine

De opdracht:

Business unit Visser Horti Systems is op zoek naar een stagiaire die ons meehelpt met het ontwikkelen van een machine welke een waterwick ( voedingskoord ) automatisch in de bodem van een pot aanbrengt. Deze machine is alleen in concept uitgedacht en hiervan moet een basisversie, semi-automatische versie en een volautomatische versie ontwikkeld worden waarbij de onderlinge machines zich onderscheiden in de manier waarop pot en waterwick aangevoerd worden.

 

Wat je praktisch gaat doen:
Tekenen in HiCad
Innoveren Concept
Aan de slag met de handen in de fabriek
Contact met de klant
Bezoeken bij de klant
Naast mechanisch ook elektrisch ontwikkelen
Fijn mechanische producten ontwikkelen

De competenties die je hiervoor nodig hebt:
Initiatief
Creativiteit
Technisch inzicht
Nauwkeurigheid
Praktische kennis
Zelfstandigheid
Flexibiliteit
Structuur

Ontwikkeling ENT machine

De opdracht:

Business unit Visser Horti Systems houdt zich bezig met innovatieve technieken in de tuinbouwsector. Eén van deze technieken is het enten van planten, het samenbrengen van twee verschillende type planten. Het proces van enten willen wij graag automatiseren en hiervoor zal een machinelijn worden ontwikkeld. Daarom is Viscon op zoek naar een stagiaire die een Entmachine ontwikkelt waarbij de planten door middel van een strip de machine ingevoerd worden en in een tray de machine verlaten.

 

Wat je praktisch gaat doen:
Tekenen in HiCad
Innoveren Concept
Innoveren detail
Aan de slag met de handen in de fabriek
Contact met de klant
Bezoeken bij de klant
Naast mechanisch ook elektrisch ontwikkelen
Fijn mechanische producten ontwikkelen

De competenties die je hiervoor nodig hebt:
Initiatief
Creativiteit
Technisch inzicht
Nauwkeurigheid
Praktische kennis
Zelfstandigheid
Flexibiliteit
Structuur

Ontwikkeling nieuwe electrische besturing voor een gietboom spuitinstallatie

De opdracht:

Op dit moment is een gietboom installatie, naast de spuitinstallatie, opgebouwd uit een elektrische installatie met een schakelkast met display. Deze schakelkast wordt vele malen per jaar gebouwd met een bepaalde functionaliteit. De hedendaagse technieken maken het mogelijk deze schakelkast om te zetten naar een klein Elektrisch kastje met daarin een print tbv de aansturing. Daarom is onze business unit Visser Horti Systems op zoek naar een stagiaire die een nieuwe elektrische besturing ontwikkelt voor een gietboom spuitinstallatie op basis van een printbesturing.
Wat je praktisch gaat doen:
Innoveren Concept
Herengineering bestaande machine
Aan de slag met de handen in de fabriek
Contact met de klant
Bezoeken bij de klant
Naast mechanisch ook elektrisch ontwikkelen

De competenties die je hiervoor nodig hebt:
Initiatief
Creativiteit
Technisch inzicht
Nauwkeurigheid
Praktische kennis
Zelfstandigheid
Flexibiliteit
Structuur

Herengineering verpakkingsinstallatie voor schalen met daarin een plant en groeimedium

De opdracht:

De huidige zakken vul installatie heeft een lage capaciteit van maximaal 5 bakjes per minuut, wij zijn op zoek naar een stagiaire met oog voor detail die een herengineering neer zal zetten waarbij er minimaal 14 bakjes per minuut worden gevuld. Hierbij moet het gehele concept van aanvoer product, vormen van hoes/zak bekeken worden en vanuit de huidige opzet een nieuwe installatie ontwikkeld worden.
Wat je praktisch gaat doen:
Tekenen in HiCad
Innoveren Concept
Verbeteren Concept
Innoveren detail
Innoveren bestaande handeling
Herengineering bestaande machine
Aan de slag met de handen in de fabriek
Contact met de klant
Bezoeken bij de klant
Materiaalkeuze
Naast mechanisch ook elektrisch ontwikkelen
Fijn mechanische producten ontwikkelen

De competenties die je hiervoor nodig hebt:
Initiatief
Creativiteit
Technisch inzicht
Nauwkeurigheid
Praktische kennis
Zelfstandigheid
Flexibiliteit
Structuur

Ontwikkeling universele aandrijfunit met printbesturing

De opdracht:

Hedendaagse machines krijgen steeds meer specifieke instellingen afhankelijk van het product wat over de machine lijn heen gaat. Wanneer een klant van product wijzigt, zijn er weer andere instellingen nodig en dit veroorzaakt vaak grote omsteltijden. Om deze omsteltijden terug te dringen, zijn we op zoek naar een stagiair die een concept ontwikkelt waarbij de machine afstellingen met behulp van motoren automatisch wijzigen bij de wijziging van product. Het eindproduct van deze opdracht zal een universele aandrijfunit met printbesturing zijn, welke toepasbaar is in diverse machines.

Wat je praktisch gaat doen:
Innoveren Concept
Verbeteren Concept
Innoveren detail
Innoveren bestaande handeling
Herengineering bestaande machine
Aan de slag met de handen in de fabriek
Contact met de klant
Bezoeken bij de klant
Materiaalkeuze
Naast mechanisch ook elektrisch ontwikkelen
Fijn mechanische producten ontwikkelen

De competenties die je hiervoor nodig hebt:
Initiatief
Creativiteit
Technisch inzicht
Nauwkeurigheid
Praktische kennis
Zelfstandigheid
Flexibiliteit
Structuur

Ontwikkeling machinelijn plantengroei op oase

De opdracht:

Er moet een machine ontwikkeld worden welk planten uit een tray kan verwerken welke op oase groeien en dmv een camerasysteem beoordeeld worden waarna deze in verschillende klassen worden ingedeeld.

Ontwikkel een machine welke planten welke op oase groeien kan oppakken, met een camerasysteem kan beoordelen en vervolgens in een tray kan wegzetten.

Wat je praktisch gaat doen:
Tekenen in HiCad
Innoveren Concept
Verbeteren Concept
Innoveren detail
Innoveren bestaande handeling
Herengineering bestaande machine
Aan de slag met de handen in de fabriek
Contact met de klant
Bezoeken bij de klant
Materiaalkeuze
Naast mechanisch ook elektrisch ontwikkelen
Fijn mechanische producten ontwikkelen

De competenties die je hiervoor nodig hebt:
Initiatief
Creativiteit
Technisch inzicht
Nauwkeurigheid
Praktische kennis
Zelfstandigheid
Flexibiliteit
Structuur

Ontwikkeling lamellenbaan

We zijn op zoek naar een stagiair die een transporteur gaat ontwikkelen die producten met zeer diverse ondersteuningen kan transporteren.
Viscon maakt op dit moment gebruik van enkele ontwerpen maar deze zijn toe aan de evaluatie van een stagiair met een frisse blik.

Naar aanleiding van deze evaluatie, ga je een nieuwe baan ontwikkelen die voldoet aan onderstaande specificaties:

 • Transporteur moet producten met zeer kleine footprint kunnen vervoeren
 • Lage inbouw (bij voorkeur lager dan 100mm)
 • Producten tot een gewicht van 1500kg
 • Product lengte en breedte tot 1300mm
 • Mogelijkheid tot oprijden met heftruck of elektrische pallet truck

Ontwikkeling goederenlift voor automatisch in- en uitvoeren producten

We zijn op zoek naar een stagiair die goederenliften gaat ontwikkelen waarbij het product automatisch in- en uitgevoerd kan worden. Het gewicht van de producten zal tot 1500kg zijn en de afmetingen maximaal LxBxH 1300x1300x2550mm. Ook producten met een kleine footprint moeten door de lift verwerkt kunnen worden.

Naast deze specificaties, zul je binnen dit project speciale aandacht besteden aan de volgende aspecten:

 • Inval beveiliging voor personen als liftplateau niet op verdiepingsniveau staat.
 • Eenvoudig en veilig installeren van de lift en maken van installatie plan.
 • Eenvoudig en veilig service en onderhoud mogelijkheid van de lift. Maken van onderhoud en service plan.
 • Onderzoeken wat de bijkomende eisen zijn als er er ook personen met de lift vervoerd moeten kunnen worden.

Wat bieden wij jou?

 • Veel ruimte voor eigen initiatief
 • Actieve en informele werkomgeving
 • Uitstekende financiële vergoeding
 • Aan het einde een evaluatiegesprek krijgt om de toekomst te bespreken!

Naar wie zijn wij op zoek?

Viscon is op zoek naar jou als je leergierig bent, het leuk vindt dingen zelf uit te zoeken, graag nieuwe dingen leert en bereid bent om te pionieren in de verschillende sectoren waar we werken. Viscon is een dynamische organisatie en zoekt altijd naar de grenzen van het onmogelijke om voor de klant net datgene te kunnen betekenen, wat hen de toegevoegde waarde geeft in hun industrie. Van jou vragen we dus een flexibele houding, creativiteit en initiatief.

Viscon Group biedt stage- en afstudeerplaatsen aan waarbij:

 • Je deel wordt van een van onze teams
 • Je begeleidt wordt door een van onze ervaren werknemers van minimaal HBO niveau
 • Je in de gelegenheid bent om samen te werken met werknemers op alle niveaus
 • Je in een bedrijf werkt waar alles wat te maken heeft met machine ontwikkeling & bouw binnen één bedrijf gebeurt: van tekening tot transport.
 • Je in een bedrijf werkt waarin veel innovaties worden gedaan, waardoor veel projecten onder geheimhouding plaatsvinden. Dit kan ook aan jou als student worden gevraagd.
 • Je in het bedrijf geïntroduceerd wordt met een welkomstbijeenkomst, samen met de andere studenten die binnen het bedrijf stagelopen of afstuderen.
 • Je een handboek ontvangt waarmee je je weg kunt vinden in het bedrijf
 • Je de eerste week een cursus kunt doen waarmee je ons tekenprogramma HiCad onder de knie krijgt
 • Je halverwege opgeroepen wordt voor een evaluatiemoment met personeelszaken om te bespreken of alles naar wens verloopt, van beide kanten.

Contact Gegevens:

Viscon Group
Mijlweg 18
3295 KH ‘s-Gravendeel