Viscon wtb – mechatronica Matrix systeem afstudeeropdracht

Viscon B.V.

Viscon is een internationaal opererende onderneming, die middels topkwaliteit en sectorveranderende innovaties de positie op de markt wil waarborgen. Viscon ontwikkelt productielijnen om productieprocessen te automatisering in de Industrie Groente & Fruit, Kuikenbroederijen & Distributiesystemen.

Viscon biedt stage- en afstudeerplaatsen aan waarbij:

 • Je deel wordt van onze software ontwikkel team
 • Je begeleidt wordt door een van onze ervaren ontwikkelaars op HBO niveau of hoger
 • Je in een bedrijf werkt waar alles wat te maken heeft met machine ontwikkeling & bouw
 • binnen een bedrijf gebeurt: van tekening tot transport.
 • Je in een bedrijf werkt waarin veel innovaties worden gedaan, waardoor veel projecten
 • onder geheimhouding plaatsvinden. Dit kan ook aan jou als student worden gevraagd.
 • Je in het bedrijf geïntroduceerd wordt met een welkomstbijeenkomst, samen met de andere
 • studenten die binnen het bedrijf stagelopen of afstuderen.
 • Je een handboek ontvangt waarmee je je weg kunt vinden in het bedrijf
 • Je halverwege opgeroepen wordt voor een evaluatiemoment met personeelszaken om te
 • bespreken of alles naar wens verloopt,
 • van beide kanten.

Opdracht

Het Viscon Matrix systeem is een opslagsysteem voor pallets met baanbrekende technologieën. Zo werkt het
systeem draadloos en maakt het gebruik van oneindig maal oplaadbare ultracondensatoren, die ervoor zorgen dat het systeem 24/7 actief kan zijn. Dit systeem is ontwikkeld door de toenemende vraag voor een alternatief op de veelal bekende pallet kraan systemen (AS/RS) waarbij het Matrix systeem zich kenmerkt door haar hoge mate van flexibiliteit, enorme capaciteiten, opslagdichtheid en gunstige prijsstelling.
Viscon ontwikkelde een opslagsysteem voor de verschillende soorten verpakte groenten & fruit. Dit speciaal ontwikkelde opslagsysteem is uniek door het flexibele ‘shuttle en satelliet’ systeem. Dit opslagsysteem bestaat
uit meerdere, boven elkaar geplaatste opslagkanalen. Producten worden eerst middels een lift naar de juiste laag gebracht. Op de juiste laag worden zij afgegeven aan een shuttle, welke het product automatisch naar het juiste opslagkanaal transporteert. De shuttle bevat een satelliet die de pallet vervolgens draadloos wegzet of ophaalt van of naar de juiste positie in het opslagkanaal.
De communicatie en de voeding van de satellietvoertuigen verlopen draadloos. De satelliet kan draadloos functioneren door de ultracapicatoren die zijn toegepast. Door deze techniek kan de satelliet, tijdens ingebruikname, worden opgeladen op de shuttle, welke hierdoor een 24/7 werking garanderen. De communicatie vanuit de SIMATIC S7-1500 contoller naar de satellieten en shuttles, verloopt draadloos via industriële Wifi toegangspunten met Rcoax en omnidirectionele antennes. De controller ontvangt de opdrachten vanuit de bovenliggende servers en distribueert deze naar de onderliggende componenten. De SIMATIC S7-1500 bevat veel communicatiemiddelen en is daarom de geschikte controller voor het Matrix opslagsysteem.

Door de grote interesse wil Viscon meer aandacht besteden aan deze ontwikkeling middels marktonderzoek, principe ontwerp en een functioneel basisontwerp ter voorbereiding op productie.
Wij zijn op zoek naar stagiaires die het een uitdaging vinden om het Matrix systeem van a tot z mechanisch en conceptueel door te lichten om er een internationaal succesvol concept van te maken!

Contact Gegevens:

Viscon Group

Mijlweg 18

3295 KH ‘s-Gravendeel