Werktuigbouwkunde / Mechatronica – HBO

Zoek jij een uitdagende en leerzame stage in Zuid-Holland, omgeving Rotterdam/ Dordrecht?
In ‘s-Gravendeel (Hoeksche Waard) kan je die vinden!

Over Viscon Group

Viscon is een internationaal opererende onderneming, die middels topkwaliteit en sectorveranderende innovaties de positie op de markt wil waarborgen. Viscon ontwikkelt productielijnen om productieprocessen te automatisering in de Industrie Groente & Fruit, Kuikenbroederijen & Distributiesystemen.

Viscon Group biedt stage- en afstudeerplaatsen aan waarbij:

  • Je deel wordt van een van onze engineeringsteams
  • Je begeleidt wordt door een van onze ervaren engineers van minimaal HBO niveau
  • Je in de gelegenheid bent om samen te werken met engineers op alle niveaus
  • Je in een bedrijf werkt waar alles wat te maken heeft met machine ontwikkeling & bouw binnen één bedrijf gebeurt: van tekening tot transport.
  • Je in een bedrijf werkt waarin veel innovaties worden gedaan, waardoor veel projecten onder geheimhouding plaatsvinden. Dit kan ook aan jou als student worden gevraagd.
  • Je in het bedrijf geïntroduceerd wordt met een welkomstbijeenkomst, samen met de andere studenten die binnen het bedrijf stagelopen of afstuderen.
  • Je een handboek ontvangt waarmee je je weg kunt vinden in het bedrijf
  • Je de eerste week een cursus kunt doen waarmee je ons tekenprogramma HiCad onder de knie krijgt
  • Je halverwege opgeroepen wordt voor een evaluatiemoment met personeelszaken om te bespreken of alles naar wens verloopt, van beide kanten.

Voorbeelden van opdrachten

Viscon Group staat bol van de innovatie en daarom zijn er altijd leuke ontwikkelings- en ontwerpopdrachten beschikbaar. Graag bepalen we graag met jou samen welke Business Unit het beste bij je past en welke opdracht het meest tot zijn recht komt. Hier vind je een aantal voorbeelden van opdrachten, om je een idee te geven van de mogelijkheden!

Stage opdrachten:

Werktuigbouwkunde - Mechatronica - Champignon kweek unit


Champignon kweek unit

Viscon Fresh Produce heeft een ontwikkelopdracht aangaande het volgende:
Buiten de EU en Noord Amerika is het zeer kostbaar om aan champignons te komen.Een complete professionele kwekerij opzetten vergt een grote investering en neemt een risico met zich mee.Investeerders zouden kunnen starten met het opzetten van een kleine en wellicht mobiele kwekerij. Viscon zoekt een stagiair die het idee uit kan werken om een zogenaamde ‘Reefer container’ (een container waarin temperatuur geregeld kan worden) champignons te telen. Dit vereist het ontwerpen van een systeem in een container, de organisatie van de logistiek en eventueel het ontwikkelen van nieuwe mechanisering.
Als jij een student bent die houdt van out of the box denken en zelf iets ontwikkelen, dan is dit een leuke opdracht voor jou. Je zult worden begeleid door onze engineers, salesmensen en onze technisch directeur. Het gaat om het ontwikkelen van een slim en innovatief concept. We zoeken een student die ondernemend is en het leuk vindt om na te denken over een totaalconcept. Herken jij jezelf hierin?

Mechatronica - Programmeurshandleiding

Opdracht programmeurshandleiding

Wij zijn op zoek naar een stagiaire voor het opstellen en schrijven van een programmeurshandleiding. Tijdens je stage ben je verantwoordelijk voor het opstellen van programmeurshandleiding waaraan een PLC programmeur zich moet houden tijdens het programmeren van diverse programma’s. De handleiding is niet alleen een richtlijn, maar ook een naslagwerk met diverse oplossingen die in het verleden al uitgezocht zijn. Dit is voor diverse componenten die wij gebruiken. (Siemens PLC, Mitsubishi PLC, Lenze drives en etc.)
Je wordt hierbij ondersteund door onze PLC programmeurs. Je bent niet alleen bezig met het schrijven van een handleiding, maar zeker ook met het programmeren en het testen van diverse functieblokken die later weer terug komen in de handleiding.
Je bent zelf verantwoordelijk voor het invullen en uitvoeren van de werkzaamheden. Zelfstandigheid is hierbij een duidelijke plus.
Je krijgt tijdens de stage een vrije rol waarbij eigen initiatief en het ontwikkelen van eigen ideeën gewaardeerd wordt. Mocht blijken dat er naast het uitvoeren van het onderzoek er nog ruimte is voor andere activiteiten dan krijg je hiervoor de ruimte. De combinatie van deze stageopdracht met een eventueel afstudeerproject valt ook te bespreken.

Werktuigbouwkunde - Mechatronica - High Speed Stacker

High Speed Stacker

Viscon werkt veel met allerlei soorten productdragers (kratten, doosjes etc.). Deze productdragers moeten vaak ergens gedurende een proces gestapeld worden. Onze engineers hebben een idee om de capaciteiten van onze stapelaars aanzienlijk te verhogen. We zijn op zoek naar een student die de engineering van deze nieuwe stapelaar als een uitdaging ziet!

Werktuigbouwkunde - stapelaars en ontstapelaars

Stapelaars en ontstapelaars
De dé- en palletiseerunits van Viscon verwerken een grote verscheidenheid aan producten. Zo zijn er dé- en palletiseerunits voor kratten, dozen, diverse soorten trays en vrijwel alle andere producten met een blokvorm. De keuze van de juiste dé- en palletiseerunit is afhankelijk van de capaciteit, stapelpatronen, palletformaten en het productgedrag. Daarnaast kunnen deze units uitgebreid worden met palletwikkel en omsnoeringsinstallaties. De dé- en palletiseerunits voor kratten en sommige doostypen zijn zowel in vol- als in semi-automatische uitvoering verkrijgbaar.
Door de grote interesse wil Viscon meer aandacht besteden aan de ontwikkeling van een High speed ontstapelaar met dubbele klem en met molenwiek, middels marktonderzoek, principe ontwerp en een functioneel basisontwerp ter voorbereiding op productie.
Wij zijn op zoek naar stagiaires die het een uitdaging vinden de High speed ontstapelaar mechanisch en conceptueel door te lichten, om er een internationaal succesvol concept van te maken!

werktuigbouwkunde - Innovated automated pallet storage system

Stage opdracht

“Design and set up for recovery and maintenance system for our innovative automated pallet storage system”

Ons pallet opslagsysteem type ‘’Matrix’’ betreft een nieuw product en wordt door veel bedrijven aangevraagd. Het systeem heeft unieke eigenschappen maar is relatief nieuw. Net als elk systeem moet ook het Matrix systeem periodiek worden onderhouden. Ook de bereikbaarheid bij geval van storing en de manier van het verhelpen van deze storingen zijn erg belangrijk aangezien stilstand van automatisering voor de meeste klanten erg kostbaar is. Bovendien is veilig werken in dergelijke situaties van groot belang. Aangezien het systeem ook vaak in diepvriesomgevingen wordt aangeboden en onderhoud in dergelijke gebieden onwenselijk is, is een gedegen plan en/of hulp systeem van levensbelang.

Momenteel zijn onderhouds- en storingssystemen voor dit type systeem slechts conceptuele gedachten.

De opdracht luid diverse systemen op te stellen en deze met elkaar te vergelijken voor het juiste uniforme systeem welke veilig werken mogelijk maakt, ook in een diepvriessysteem te gebruiken is en waarmee mogelijke storingen en onderhoud snel zijn uit te voeren.

De student krijgt hierbij veel vrijheid en de benodigde ondersteuning van ervaringsdeskundigen en experts op gebied van veiligheid.

Bij het opstellen van dit systemen kan naar wens en ruimte ook nog mee worden gedacht aan de versimpeling van het hoofdsysteem en de wijze van onderhoud en foutoplossing.

Werktuigbouwkunde - Ontwikkeling nieuwe basisunit voor dibbling en boorsystemen

”Het ontwikkelen van een nieuwe basisunit voor dibbling en boorsystemen”

Dibbling en boorsystemen

Visser dibbling en boorsystemen zijn ontworpen om te worden gebruikt voor 3 verschillende toepassingen. De systemen zijn geschikt voor zowel een dibbling eenheid als een excentrische of standaard booreenheid. Beschikbaar als stand-alone versie of inline -versie.

Dibbler plaat eenheid, dibbling ( zaaien ) gaten in trays.
Dibbler drumkit voor dibbling ( zaaien ) gaten in trays.
Boor unit, voor het boren van gaten in trays en potten.
Eccentric boor unit, voor het boren ( transplanteren ) gaten in trays en potten.

Onderdelen waarin je je zult verdiepen zijn:
• Het ontwikkelen van een nieuwe basisunit voor dibbling, drilling en excentric dibbling
• Het uitwerken van het concept

Werktuigbouwkunde - Herontwikkeling gietboom voor gewasverzorging en irrigatie

”De herontwikkeling van gietboom voor gewasverzorging en irrigatie”

Irrigation

Irrigatie en gewasverzorging zijn de basisbehoeften van alle planten. Visser heeft door de jaren heen veel expertise opgebouwd rondom dit thema en heeft een breed assortiment van spuit- en gietbomen ontwikkeld. Voor ieder soort gewas is er een spuit- of gietboom die aansluit bij de specifieke toepassing. Een vaste boom per kap voor maximale capaciteit, verplaatsbare installaties voor efficiënt gebruik en een volautomatisch functionerend systeem dat de spuit- of gietboom
van kap naar kap verplaatst volgens een voorgeprogrammeerd schema. Ieder systeem wordt speciaal samengesteld naar wensen en specificaties van de klant zoals kas layout, gewas en gebruiksbehoeften. Hierdoor zal de spuit- of gietboominstallatie naar volle tevredenheid functioneren.

De opdracht is als volgt; Het ontwikkelen van een gietboom voor gewasverzorging en irrigatie. Er moet een nieuwe gietboom komen en de huidige maatstaven moeten worden verbeterd.
Onderdelen waarin je je zult verdiepen zijn:
• Het ontwikkelen van een nieuwe gietboom
• Het uitwerken van het concept

Werktuigbouwkunde - Ontwikkeling grondbunker voor de opslag van potgrond

´´Het ontwikkelen van een grondbunker voor de opslag van potgrond´´

Soil handling

Een goede opslag en voorbereiding van potgrond substraten vormt de perfecte basis voor het kweken van planten. Afhankelijk van het volume, het aantal soorten substraat en de toepassing kan het meest geschikte systeem worden gekozen. Voor opslag van substraat zijn graafsystemen, bandbunkers en big bale brekers beschikbaar. Voor de voorbereiding van substraat zijn grondmeng-, bevochtigings- en lijmsystemen leverbaar die zich reeds vele jaren in de praktijk hebben bewezen.

Visser Horti Systems heeft verschillende systemen voor de opslag en het transport van potgrond naar de vul machines. De opslag systemen zijn gebaseerd op betonnen bunkers, waar een vrachtwagen de losse grond in kan lossen. Met een zelfrijdende bodem digger of een intelligente kraan graaf systeem wordt de grond van de bodem op transportbanden gelegd, vanuit hier wordt de grond naar de vul machines getransporteerd.

De opdracht is als volgt; Het ontwikkelen van een grondbunker voor de opslag van potgrond. Deze opdracht bestaat uit het volledig nieuw ontwerpen van een grondbunker, waarin potgrond opgeslagen ligt voor het vullen van potten of trays. Hieronder zie je een voorbeeld waar een opslag ‘’bunker’’ in voor komt.

Onderdelen waarin je je zult verdiepen zijn:
• Het ontwikkelen van een transportlijn voor grondaanvoer
• Het uitwerken van het concept

Werktuigbouwkunde - Het ontwikkelen van een transportlijn voor grondaanvoer

´´Het ontwikkelen van een transportlijn voor grondaanvoer´´

Soil handling

Een goede opslag en voorbereiding van potgrond substraten vormt de perfecte basis voor het kweken van planten. Afhankelijk van het volume, het aantal soorten substraat en de toepassing kan het meest geschikte systeem worden gekozen. Voor opslag van substraat zijn graafsystemen, bandbunkers en big bale brekers beschikbaar. Voor de voorbereiding van substraat zijn grondmeng-, bevochtigings- en lijmsystemen leverbaar die zich reeds vele jaren in de praktijk hebben bewezen.

De opdracht is als volgt; het ontwikkelen van een grondaavoertransportlijn, die het subtraat transporteert naar de verschillende soorten systemen. Hieronder zie je een voorbeeld:

Onderdelen waarin je je zult verdiepen zijn:
· Het ontwikkelen van een transportlijn voor grondaanvoer
· Het uitwerken van het concept

Werktuigbouwkunde - Het ontwikkelen van een sjabloonvuller voor substraat vul machine

´´Het ontwikkelen van een sjabloonvuller voor substraat vul machine – FF vuller´´

Filling

Voorafgaand aan alle teelten worden potten, trays e.d. gevuld met een substraat. Dit substraat kan bestaan uit meerdere grondstoffen of een enkelvoudige grondstof, zoals bijvoorbeeld “turf”. De verwerking begint met de aanlevering. Aanlevering geschiedt op diverse manieren. Dit kan onder andere zijn: los gestort, in big bags, in big bales, in zakken etc. Potten kunnen gevuld worden met een pottenvuller, of indien de potten in draagtrays staan, met een trayvuller of een sjabloonvuller. Trays kunnen in diverse maten gevuld worden met een trayvuller. Visser heeft diverse modulaire vulmachines ontwikkeld. Deze machines kunnen zowel als stand-alone machine geleverd worden alsmede in een complete productielijn geplaatst worden. In dat geval maakt de machine deel uit van bijvoorbeeld een zaai- en / of steklijn.

Voor het vullen van potten zijn veel verschillende manieren, één daarvan is het vullen van potten doormiddel van een sjabloonvuller. Hieronder zie je een voorbeeld van een sjabloonvuller voor potten, deze sjabloon word toegepast in onze FF-vuller:

Onderdelen waarin je je zult verdiepen zijn:
• Het ontwikkelen van een sjabloonvuller
• Het uitwerken van het concept

Werktuigbouwkunde - Het ontwikkelen van een hoge capaciteit trayvuller

´´Het ontwikkelen van een hoge capaciteit trayvuller – Twin Filler´´

Filling

Voorafgaand aan alle teelten worden potten, trays e.d. gevuld met een substraat. Dit substraat kan bestaan uit meerdere grondstoffen of een enkelvoudige grondstof, zoals bijvoorbeeld “turf”. De verwerking begint met de aanlevering. Aanlevering geschiedt op diverse manieren. Dit kan onder andere zijn: los gestort, in big bags, in big bales, in zakken etc. Potten kunnen gevuld worden met een pottenvuller, of indien de potten in draagtrays staan, met een trayvuller of een sjabloonvuller. Trays kunnen in diverse maten gevuld worden met een trayvuller. Visser heeft diverse modulaire vulmachines ontwikkeld. Deze machines kunnen zowel als stand-alone machine geleverd worden alsmede in een complete productielijn geplaatst worden. In dat geval maakt de machine deel uit van bijvoorbeeld een zaai- en / of steklijn.

Voor het vullen van trays zijn veel verschillende manieren, één daarvan is het vullen van trays doormiddel van een trayvuller. Hieronder zie je een voorbeeld van een trayvuller (Twin Filler) die verwerkt is een machine lijn voor het vullen van trays met zaad:

Er moet een nieuwe trayvuller ontwikkeld worden.

Onderdelen waarin je je zult verdiepen zijn:
• Het ontwikkelen van een ‘’high speed’’ tray vuller
• Het uitwerken van het concept

WTB/TBK - Stage sales support

Stage sales support

Viscon Logistics

Bij het produceren van een product, moet op een gegeven moment dit specifieke product worden bewogen door een organisatie, opgeslagen in een magazijn, maar moet ook gemakkelijk worden vastgehouden wanneer hij hier geplaatst is. Ofwel goederen moeten gesorteerd of geplukt worden van een opslagplaats voor verder transport of moeten beschikbaar zijn voor intern gebruik. Deze processen moeten allemaal snel, betrouwbaar en eenvoudig zijn.

Viscon Logistics biedt slimme en efficiënte oplossingen in zowel grote als gemiddelde ondernemingen. Wij kunnen een kostenefficiënt proces ontwerpen voor het opslaan, sorteren en orderpicking van producten.

Viscon Logistics kan oplossingen ontwerpen voor in een bestaand magazijn of kan een geheel nieuw bedrijf ontwerpen. Onze engineers kunnen een optimale logistieke flow ontwikkelen.

Wij zorgen voor het totale project van concept naar ingebruikname productlijnen, zodat klanten zich kunnen richten op de kwaliteit van hun producten.

Viscon kan geschikte dragers ontwerpen voor elk type product, zoals kratten, dozen, pallets en rekken. Dit biedt mogelijkheden voor producten of goederen die anders onmogelijk zijn om automatisch te verwerken.

Onderdelen waarin je je zult verdiepen zijn:
• Het opstellen van specificatiebladen voor machines met als hoofddoel alle typen palletiseerders, traverses, transporteurs.
• Het opstellen van richtlijnen/protocollen, hoe een keuze van een bepaald component tot stand komt voorbeeld: invulblad waarbij je via bepaalde verplichte velden keuzes maakt en de uitkomst aan geeft welk type transporteur/transporteurs toegepast kunnen worden.
• Het aanpassen van de huidige calculatiebladen, die gebruikt worden voor verkoop. Het opzetten van tool om alle aansluitingen (stroom, water, lucht etc.) te kunnen bepalen vanuit een lay-out. Deze wordt op de verkoop afdeling gebruikt om het projectbureau te ontlasten.
• Het verbeteren van onze AutoCad bibliotheek waarin de block waarmee lay-outs worden gemaakt worden verbeterd, uitgebreid en waar ook meer dynamische blocks (intelligente stretchbare blocks) voor worden ontworpen om sneller te kunnen tekenen.

Naar wie zijn wij op zoek?

Viscon is op zoek naar jou als je leergierig bent, het leuk vindt dingen zelf uit te zoeken, graag nieuwe dingen leert en bereid bent om te pionieren in de verschillende sectoren waar we werken. Viscon is een dynamische organisatie en zoekt altijd naar de grenzen van het onmogelijke om voor de klant net datgene te kunnen betekenen, wat hen de toegevoegde waarde geeft in hun industrie. Van jou vragen we dus een flexibele houding, creativiteit en initiatief.

Contact Gegevens:

Viscon Group

Mijlweg 18

3295 KH ‘s-Gravendeel